Yeşil Sertifika (YES-TR) Danışmanlığı,
Türkiye’de sürdürülebilir bina, altyapı ve yerleşim projeleri için geliştirilmiş bir çevresel değerlendirme ve belgelendirme sürecinde kurumlara rehberlik edilmesini kapsar. YES-TR, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen yerli ve millî bir yeşil bina sertifikasyon sistemidir.
Sertifika, bina tasarımı, inşaatı, işletmesi ve yıkımı süresince çevresel etkilerin azaltılmasını ve kaynakların verimli kullanımını hedefler.
YES-TR Sertifikasyon Kriter Başlıkları
-
Enerji Verimliliği ve Atmosfer
-
Su Verimliliği
-
Malzeme ve Kaynak Kullanımı
-
İç Mekân Kalitesi
-
Sürdürülebilir Alan Kullanımı
-
Yenilikçilik ve Tasarım Süreci
-
Yönetim Süreci
-
İklim Değişikliği ile Uyum
Sertifika Uygulama Alanları
· Yeni binalar
· Mevcut binaların yenilenmesi
· Yerleşim alanları
· Kampüsler
· Kamu yapıları
Sertifika Seviyeleri
YES-TR, değerlendirme sonucunda projelere 4 seviyeden biri verilir:
Seviye
|
Açıklama
|
Temel
|
Minimum sürdürülebilirlik
|
İyi
|
Standartların üzerinde
|
Çok İyi
|
Yüksek performans
|
Mükemmel
|
En üst düzey sürdürülebilirlik
|
YES-TR derecelendirme modülleri nelerdir?
YES-TR (Yeşil Sertifika) sertifikasyon sistemi altında, binaların yeşil ve sürdürülebilir özelliklerini değerlendirmek için kullanılan farklı modüller bulunmaktadır. Bu modüller, binaların çeşitli yönlerini, çevre dostu uygulamaları ve enerji verimliliğini ele alır. İşte YES-TR derecelendirme modüllerinin bir özeti:
BBT (Bütünleşik Bina Tasarım, Yapım ve Yönetimi) : Bu modül, projenin başından itibaren bütünleşik bir proje teslim sürecinin yönetilmesini amaçlar. Tüm sistemlerin ve süreçlerin projenin başlangıcından itibaren planlandığı ve tüm proje paydaşlarının katılımıyla yönetildiği bir yaklaşımı teşvik eder.
YMD (Yapı Malzemesi ve Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi) : Bu modül, binalarda kullanılan malzemelerin tükenmez ve yenilenebilir doğal kaynakların etkili bir şekilde kullanılmasına katkı sağlamasını amaçlar. Ayrıca, binalarda kullanılan malzemelerin insan sağlığına olan etkilerini de göz önünde bulundurur.
İOK (İç Ortam Kalitesi) : İOK modülü, iç mekanlardaki konfor koşullarını ve iç hava kalitesini iyileştirmeyi hedefler. Doğal aydınlatma, doğal havalandırma, iç mekan sıcaklık kontrolü gibi unsurları içerir ve kullanıcıların sağlığı ve konforunu artırmayı amaçlar.
EKV (Enerji Kullanımı ve Verimliliği) : Bu modül, yeni binaların tasarımı ve mevcut binaların yeniden düzenlenmesi süreçlerine enerji verimliliği önlemlerini dahil etmeyi amaçlar. Binaların enerji ihtiyacının azaltılmasını, enerjinin etkili bir şekilde kullanılmasını ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını teşvik eder.
SAY (Su ve Atık Yönetimi) : SAY modülü, binalarda sürdürülebilir su kullanımını teşvik eder ve alternatif su kaynaklarının (yağmur suyu, gri su vb.) kullanımını ele alır. Ayrıca, binalardan kaynaklanan katı atıkların yönetimini planlar ve konuyla ilgili farkındalığı artırmayı amaçlar.
İNO (İnovasyon Bina) : İNO modülü, çevresel ve yaşamsal kaliteyi artırmayı hedefleyen yenilikçi veya iyileştirici uygulamaları teşvik eder. Bilinçli bina kullanıcıları profili ve tüketici bilinçlendirmeye dönük çözüm ve eğitimleri içerir.
Her modül, binaların belirli yeşil ve sürdürülebilirlik kriterlerini karşılamasını değerlendirir ve buna göre puanlama yapar. Bu modüller, YES-TR Sertifikası almak isteyen bina sahipleri veya işletmecileri için binalarını yeşil ve sürdürülebilir hale getirmelerine rehberlik eder.
Mevcut binalar YES-TR Sertifikası alabilir mi?
Evet, mevcut binalar da YES-TR (Yeşil Sertifika) Sertifikası alabilirler. YES-TR, sadece yeni inşa edilen binalar için değil, aynı zamanda mevcut binalar için de sertifikasyon imkanı sunar. Bu, mevcut binaların enerji verimliliği ve çevre dostu uygulamaları iyileştirmek ve sürdürülebilirlik hedeflerine uygun hale getirmek isteyen mülk sahipleri veya işletmecileri için bir fırsattır.